Rapid tájtörténet

A tájtörténet egy tudományterület, de van úgy, hogy valamilyen ökológiai érdeklődésből kifolyólag (pl. kutatás, természetvédelem) csak egy adott múltbeli kérdésre keressük a választ (pl. volt-e szántó az adott gyep) vagy nagy vonalakban vagyunk kíváncsiak egy adott táj történetére. Jelen bejegyzés az ilyen „bepillantás” jellegű tájtörténeti elemzéshez használható forrásokat és tippeket tartalmazza.


                                                   

1. – Régmúlt
Az elmúlt két és fél évszázadban számos olyan térkép készült, melyek a teljes Kárpát-medencét lefedik. Ezek az Arcanum adatbázisban szabadon böngészhetők. A térképekhez műholdfelvételes háttérréteg is beállítható, mely számottevően megkönnyíti a tájékozódást a régi térképen. Terepen hasznos lehet az Opciók fül alatti kis nyílra kattintani, mellyel az aktuális lokalitásunkra tudunk navigálni.

Első Katonai Felmérés (1782–1785) 
Az 1780-as években készült Első Katonai Felmérés még igen pontatlan, de hadászati funkciója miatt a fákat, utakat és a járhatatlan helyeket (pl. mocsarakat) elég szisztematikusan – még ha nem is teljes geodéziai pontossággal – jelölték. Ez a térkép már egy több ezer éve használt tájat mutat, de még a 19–20. századi nagymértékű tájátalakítások előtt készült.

Második Katonai Felmérés (1819–1869) 
A többnyire a 19. század közepén készült Második Katonai Felmérés számottevően részletesebb, és már mutatja a meginduló modernkori tájátalakításokat (pl. felszántások, folyószabályozások).

Harmadik Katonai Felmérés (1869–1887)
A 19. század második felében készült Harmadik Katonai Felmérés ugyan nem mindenhol színes, mint a Második, de több részletet tartalmaz és pontosabb. Hasznos például, hogy szisztematikusan jelöli a legelőket (H=Heide), a réteket/kaszálókat (W=Wiese), a szántókat (üres) és az erdőket (üres vastag körvonallal).

Kataszteri térképek (1880-as évek)
A 19. század végi kataszteri térképek ugyan nem olyan látványosak, mint a katonai térképek, de a 19. század második felének legmegbízhatóbb, településenként elkészített térképe. Megbízhatóságának két oka, hogy 1) a katonai térképekkel ellentétben nem tájékozódáshoz, hanem tulajdonviszonyok nyilvántartásához készült; 2) míg a katonai térképezéseket általában osztrák anyanyelvű felmérők végezték, addig a kataszteri térképeket a települések nyelvét beszélő megyei megbízottak készítették (helynevek helyesírása ezért jobb).

Negyedik Katonai Felmérés (1941)
A Második Világháború idején készült Negyedik Katonai Felmérés (más néven Háborús Felmérés) úgymond a szocializmus előtt elkészült modernkori tájátalakításoknak egy kordokumentuma.

 
2. – Közelmúlt
A 20. század második feléből nagyon fontos adatforrások a Fentről.hu-n elérhető archív légifelvételek, melyek felhasználásával készült az interneten jelenleg nem böngészhető EOV 10.000-es térkép (korábban a TÉKA honlapján volt elérhető).

A Fentről.hu-n elérhető archív légifelvételek a mai műhold- és légifotóknál rendszeresen jobb felbontásúak, akár szénaboglyák vagy legelő jószágok is jól kivehetők.

Ha az elmúlt két évtized változásaira vagyunk kíváncsiak, akkor ehhez a legegyszerűbb, ha a Google Earth programként futtatható verzióját használjuk, ahol archiválva elérhetők az elmúlt években készült műholdfelvételek. Emellett a FÖMI által készített légifelvételek egy része is elérhető szabadon (a 2000–2011 között készültek) a Geoshop.hu-n, de böngészésük nehézkesebb, mert le kell tölteni a fedvényeket, melyek utána is csak térinformatikai programban használhatók (pl. ArcGIS, QGIS).

A Google Earth-ben a bejelölt ikonok egyikére kattintva elérjük az elmúlt években készült műholdfelvételeket (városok környékén sok, városoktól távol relatív kevés időpontból vannak felvételek).

 
3. – Jelen
Az aktuális állapotot legkönyebben a Google Maps vagy a Google Earth műholdfelvételein tudjuk megtekinteni. Mindkettő felületen elérhető az Utcakép (Street View), illetve a látogatottabb területeken rendszeresen találhatók panorámák is.
A legfrissebb állapotot mutató műholdfotókat az előzőeknél gyengébb felbontásban tudjuk csak elérni: a Copernicus Browser néhány napos rendszerességgel frissül, a EOSDIS Worldview minden nap.


                                                   

Amennyiben egy adott táj történetére nagy vonalakban vagyunk kíváncsiak, akkor a felsorolt adatforrásokat szisztematikusan nézzük végig a jelennel kezdve, majd a régmúlttal folytatva ráközelítve újra a jelenre. Ha a táj számunkra teljesen új, akkor még ezen kívül hasznos lehet átfutni a terület hosszútávú történetét (pl. geológiai fejlődés), illetve a környező települések történetét (pl. történelem, társadalmi változások). Ezekhez talán a legjobb összefoglalók a Wikipedia-n vagy a települések honlapján, esetleg helyi kezdeményezésű vagy országos ismeretterjesztő honlapokon találhatók meg.
Ha egy konkrét kérdésre keressük a választ (pl. szántó volt-e az adott gyep), akkor válasszuk ki az erre legmegfelelőbbnek tartott adatforrást (pl. kataszteri térkép, archív légifotó), de azért ilyen esetben is érdemes belepillantani egyéb forrásokba is.

A részletesebb tájtörténeti (vagy történeti ökológiai) vizsgálatok sokszor hónapokig, évekig tartó kutatások, melyek a fenti forrásokon kívül még adatbázisok lekérdezésével (pl. ADT, Hungaricana) és különböző adatforrások (pl. kéziratos térképek, interjúk, publikációk) szisztematikus elemzésével történik.

Remélem, hogy a bejegyzés segíti tájaink, a ránk bízott értékek, lakóhelyünk múltjának jobb megismerését, ezáltal a természeti környezetünk hatékonyabb megőrzését.