Előadás az Online Biológia Konferencián



Molnár Ábel Péter: Erdőssztyeppek hazánktól Mongóliáig, a jégkorszaktól a természetvédelmi kezelésig

Az erdőssztyepp Eurázsia északi részének meghatározó tájtípusa, erdők, cserjések és gyepek változatos és sokszor kiemelkedően fajgazdag mozaikja. A zárt erdők és a nyílt füves puszták közötti termékeny átmeneti sávban számtalan nomád és letelepült nép élte mindennapjait az elmúlt évezredekben, előttük itt legeltek az őstulkok, bölények és vadlovak, sőt még korábban, a jégkorszakban az akkori erdőssztyeppeken a gyapjas mamut csordái sem voltak ritkák. Napjainkra az erdőssztyeppek összezsugorodtak és átalakultak. Különleges biológiai sokféleségük jövőbeni fenntartása – főleg Európában – igen nagy kihívás a természetvédelem számára.

Előadásomban fényképeken keresztül – egyfajta „élménybeszámolóként” – szeretnék betekintést nyújtani az erdőssztyeppek növényzetének mai és múltbeli eurázsiai sokféleségébe, a rajtuk egykor és ma élő nagytestű növényevők és a tüzek hatásmechanizmusaiba, illetve ezek természetvédelmi vonatkozásaiba.

2021. április 29., csütörtök, 18:00 UTC+02

Online esemény elérése: https://fb.me/e/9mZYZGWN8 

Előadás utáni update:
Az előadásról készült felvétel egyelőre csak privátban elérhető (Molnar.Abel.Peter@stud.uni-mate.hu), idővel az Online Biológiai Konferencia youtube-csatornájára fog felkerülni.